FIKK REGNING PÅ 2000,-
Geir Tollefstun fikk sjokk da han så regninga på jakken han hadde kjøpt på nettet. Han trodde den skulle være mye mindre. VG spurte Geir: "Så du ikke prisen da du bestilte?". Erik: "Jo kanskje men det var da jævli mye plutselig da".
27.09.2023 - 10:11

SVÆRT ALVORLIG
Magasinet The Atlantic har skrevet flere saker om datasettet «Books3» med over 191.000 bøker som er blitt brukt av selskaper som Facebook-eier Meta, Bloomberg og flere andre til å trene opp språkmodellene bak flere store AI-roboter. Det er kommet frem at Books3 inneholder verk fra en rekke kjente forfattere som Stephen King, Margaret Atwood og Jonathan Franzen. Datasettet består ifølge The Atlantic hovedsakelig av piratkopierte e-bøker. Nå har samme avis laget en søkemotor for å hjelpe forfattere med å finne ut om deres verk er å finne i datasettet. Brynjulf Jung Tjønn. VG har gjort flere søk som viser at minst 30 norske forfattere er representert i databasen. Blant annet verk av Åsne Seierstad, Karl Ove Knausgård, Jo Nesbø, Vigdis Hjorth, Maja Lunde, Erling Kaggem, Jørn Lier Horst, Holger Mikkelsen og Brynjulf Jung Tjønn.
Det er fullstendig uakseptabelt å bruke forfatteres åndsverk uten å ha fått uttrykkelig tillatelse til dette på forhånd, sier leder Eystein Hanssen i Forfatterforbundet til VG. Også Den norske forfatterforeningen reagerer: – Vi tar dette svært alvorlig. Det viktigste nå er å få oversikt over omfanget og gå i dialog med forfattere, forlag og agenter for å finne ut hvordan vi ivaretar de norske forfatternes interesser og rettigheter på best mulig måte, sier leder Brynjulf Jung Tjønn. De norske foreningene følger nøye med på hva internasjonale forfatterforeninger foretar seg. De vil vurdere søksmål. – Her må det komme søksmål mot teknologiselskapene for uautorisert og ulovlig innmating av åndsverk. Det kan tenkes at en riktig vei å gå er et multinasjonalt massesøksmål. I en slik prosess er vi innstilt på å bidra, sier Forfatterforbundets leder. Brynjulf Jung Tjønn. Brynjulf Jung Tjønn. Foto: Maria Kleppe Vihovde I søkene VG har gjort dukker det opp både norske og engelskspråklige bøker, noe som er veldig interessant, mener Forfatterforbundet. – Det viser jo at Meta jobber med både norske og engelske språkmodeller – og at de bruker de norske bøkene til å trene norske roboter. Den norske forfatterforeningen er ikke overrasket over at også norske verk er blitt brukt til trening av språkmodeller. – Det er symptomatisk for hvordan de store, internasjonale teknologiselskapene opererer på. De har en gjennomgående forretningsmodell der de samler inn folks data uten å spørre om lov først. Så dette er et problem som gjelder hele internasjonalt og alt av innhold, ikke bare norske forfattere, sier Brynjulf Jung Tjønn til VG. Han sier de følger nøye med på søksmålet mot Open AI – som flere amerikanske forfattere står bak og som TEK.no har omtalt her. – Dette er er sak vi vil følge tett med på, og vil ta kontakt med forfatterorganisasjonen Authors Guild for å høre hvordan de jobber. I sommer ble det også kjent at danske verk er blitt brukt til samme formål. Vi vil ta kontakt med Dansk Forfatterforening om hvordan de arbeider med disse sakene, sier Jung Tjønn. Nå ber de norske forfatterforeningene om at myndighetene må på banen. – Vi trenger strenge reguleringer som ivaretar opphavsretten. og det haster, sier Jung Tjønn. The Atlantic har prøvd å få kommentar fra Meta om blant annet bruken av piratkopierte bøker i sin AI-trening, men Metas talsperson viser i stedet til et ferskt søksmål – der Metas advokater argumenterte for at deres AI-modell (LLaMA) og «output» ikke er «vesentlig lik» forfatternes bøker.
26.09.2023 - 17:57

KAFFE-SJOKK: SKAMMELIG
To kompiser skulle på fjell-tur. Den ene hadde fått ansvaret med å ta med proviant, inkludert kaffe, MEN kaffen ble glemt. Kompis nr 1: Arnfinn Gloppeskog sier han ble sjokkert, skuffet og vantro. Han hadde gledet seg til en kopp kaffe om morgenen men det ble det ikke.
17.09.2023 - 19:21

GUTT DØDE - FJERNES FRA BUTIKK
Lørdag døde en 8 år gammel gutt av anafylaktisk sjokk inne på en Europris-butikk på kjøpesenteret Lagunen i Tønsberg. Butikkens leder Audun Engbekk ville ikke at gutten skulle bli liggende på butikk-gulvet. Han ville at liket skulle fjernes.
17.09.2023 - 18:12

KRAFTIG ADVARSEL
Familien Guttormsen hadde bestilt en tur til Kreta. De satt og ventet i avgangshallen da de plutselig så noe veldig urovekkende på tavlen. Det var bare ti minutter igjen til boarding på flighten deres! I hui og hast pakket de sammen alt av unger og håndbagasje og sprang til gaten. Heldigvis rakk de flyet, og slapp med skrekken.
17.09.2023 - 17:55

SENKER PULSEN
Mange mosjonister setter nå søkelyset på hvordan man raskt og effektivt kan få ned pulsen. Hvis man setter seg ned for eksempel i en stol og slapper av vil man sannsynligvis merke at hjerteslagene sakte men sikkert vil roe seg. Denne teknikken kan de fleste enkelt benytte seg av. Hvis man jogger i skogen kan man f eks sette seg på en stubbe eller en benk. Forskning har vist seg å støtte denne teorien.
14.09.2023 - 12:42

GAUPE
Gerd Mona Carlsen fikk sitt livs opplevelse da hun plutselig fikk øye på en Gaupe i Kristiansand dyrepark. "Jeg gikk på en gangbro noen meter over bakkenivå da jeg så den løpe forbi. Det spektakulære synet varte akkurat lenge nok til at jeg fikk tatt et bilde av den med mobilen."
14.09.2023 - 12:24

ELENDIG KVALITET
Grunde Tallak Vassmo sitter på do. Plutselig merker han at storetåa stikker ut av sokken. "Herregud for en elendig kvalitet" tenkte Grunde. Han kjøpte sokkene på en eller annen butikk for bare noen år siden og mener at det er på høy tid med et kvalitetsløft i tekstil-industrien. "Okei, det kan godt være at sokkene er fra 90-tallet men de bør da holde lenger enn dette. Djises." sier Grunde.
14.09.2023 - 11:55

ORDFØRERENS VALGTABBE
Sigve Magne Skaftetveit skulle bare inn i valglokalet i hjembygda Toten og stemme på seg selv. Før han kom så langt måtte han på do. I farten gikk Sigve inn på DAME-doen i stedenfor herre-doen. Det var allerede ei dame der inne (Magnhild Husgård) som fikk sitt livs sjokk da han kom inn. Husgård sier: "Jeg trodde jeg skulle dø, her aner jeg fred og ingen fare og pudrer fjeset mitt og oppfrisker sminken da en annen dame (trodde hun) plutselig kommer inn. Nesten umiddelbart så jeg at det var en MANN og ikke ei dame. Jeg følte at min verden gikk fullstendig i knas og at mine gamle rygg-problemer kom tilbake." Sigve beklaget seg overfor kvinnen som best han kunne men denne flausen blir nok ikke glemt med det første.
11.09.2023 - 19:12

KAN VÆRE GIFTIGE
De ser kanskje digg ut, men vær forsiktig: Det sjølplukka sopp-måltidet som fortoner seg som et himmelsk herremåltid kan nemlig vise seg å være farlig. Forskning viser nemlig at det er mange giftige sopper. De fleste kjenner nok til Rød fluesopp (Amanita Muscaria) men denne kjente soppen har nemlig også en litt mindre kjent slektning; nemlig HVIT fluesopp (Amanita Virosa) som er ENDA giftigere. Hold deg fast, det er mer: GRØNN fluesopp (Amanita Phalloides) er OGSÅ ekstremt giftig. Det finnes faktisk MANGE giftige sopp-arter. Så er man ute i skogen og plukker sopp, så kan man ikke bare ta hva som helst. (I hvertfall ikke hvis man skal spise soppen)
11.09.2023 - 18:28

VELDIG VIKTIG FOR MEG
Valgte Norsk design
Bjørg Heidi Knoppheim kunne ha kjøpt en stol fra et populært og dyrt merkehus som f eks Gucci. Men sier: "Det finnes faktisk norske møbelprodusenter som designer skikkelig fine stoler. - Så jeg kan likesågodt bare kjøpe norskt. Etter at jeg hadde kjøpt stolen, fant jeg ut at dette var et veldig riktig valg for meg, og at det var viktig også. Jo mer jeg tenkte på det, jo viktigere ble det" forklarer Bjørg Heidi.
11.09.2023 - 18:01

VANVITTIG
"Herrejemini" utbrøt en mann i Agder en dag i 2008. Han skulle gå opp trappen til huset, også plutselig holdt han på å ramle. Noe som i så fall hadde fått potensielt store konsekvenser. Han hadde en pose med matvarer i hånden. I verste fall kunne han ha brukket et eller flere bein, men det er heller ikke godt å si hvordan det hadde gått med matvarene. Noen kunne ha blitt totalt ødelagte. Emballasjen kunne for eksempel ha revnet.
08.09.2023 - 11:09

LATTEREN SOM AVSLØRER PSYKOPATER

PSYKOPATLATTER
Flere tegn kan avsløre psykopaten i følge studier. Både latteren, smilet, blikket og hårsveisen. Her viser vi deg hva du bør høre etter for å gjenkjenne om personen du snakker med kan være en psykopat.
08.09.2023 - 10:11

BLIR UNDERTØYS MODELL
Rockelegenden Kjartan Osmundsen, forhenværende vokalist i bandet Ingenting annonserer at han skal bli undertøysmodell. Han sier at han har ALT som trengs: En super sexy kropp. Han sier han ser fram til et liv i sus og dus med yacht i karibien og Lamborghini i garasjen. (Den dagen oppdragene forhåpentligvis begynner å strømme inn)
Red anm: Vi føler at vi må opplyse: Etter at denne artikkelen ble skrevet har det kommet fram at Osmundsen har hatt slag, kreft, fedme, kolera, aids, tyfus og malaria i tillegg til at han er litt gammel (51) og sannsynligvis ikke egner seg som undertøysmodell i det hele tatt, i hvertfall ikke for den yngre delen av befolkningen. Vi beklager at det gikk litt fort i svingene her i redaksjonen og ikke fakta-sjekket godt nok før saken ble offentliggjort.
07.09.2023 - 18:45

BEKREFTER KJÆRESTE
En fullstendig ukjent mann og en helt fremmed kvinne bekrefter at: "Ja, vi er kjærester". Det koselige, men fullstendig ukjente paret traff hverandre visstnok ute på byen. Nora-Bjørg (som kvinnen heter) sier de har vært på to dater. De var på en restaurant hvor de spiste middag, også gikk de en tur i parken. "Plutselig begynte det å regne" forteller mannen (Rolf-Anders) - "NÅ BLIR VI VÅTE" skrek de til hverandre. INGEN av dem hadde på seg regnklær og de hadde heller ikke paraply! Heldigvis gikk det greit. Vi gratulerer.
07.09.2023 - 14:20